Logg på for å laste ned PDF
Fusjon eller fisjon:

Justering av bytteforhold

Ved fusjoner eller fisjoner kan det i saksbehandlingsperioden inntreffe begivenheter som endrer de opprinnelige forutsetninger for vedtakelsen av bytteforholdet. Spørsmålet som da oppstår, er i hvilken utstrekning det etter gjeldende rett er adgang til å endre det opprinnelige forslag til bytteforhold.

Advokat

Vidar Kleppe

Partner DLA Nordic

1 Problemstillingen

Fusjons- eller fisjonstransaksjoner som skjer i henhold til aksje- eller allmennaksjelovens bestemmelser må skje etter særlige saksbehandlingsregler som igjen fordrer at slike prosesser forutsettes gjennomført over en viss tid. Det kan derfor skje endringer i de faktiske forhold som ligger til grunn for beslutningene om fusjon eller fisjon i de involverte selskaper fra beslutningene fattes til endelig gjennomføring. Dette aktualiserer spørsmålet om det i henhold til aksjeloven er adgang til å justere et avtalt bytteforhold ved fusjoner eller fisjoner, eventuelt i hvilket omfang slik adgang foreligger og de nærmere betingelsene for dette.

I det følgende har vi sett nærmere på dette spørsmålet sett i relasjon til de ulike transaksjonsformer for fusjon og fisjon som vi kjenner i aksjelovene. Fremstillingen gjelder norske aksje- eller allmennaksjeselskaper, og fremstillingen avgrenses følgelig mot andre selskapsformer.