Logg på for å laste ned PDF

Ny kunnskap om verdsetting av oljeselskaper

Petter Osmundsen er siviløkonom fra NHH (1989) og har Høyere Avdelings Eksamen samt doktorgrad (1994) fra samme sted innen kontrakts- og insentivteori, anvendt på petroleumssektoren. Han hadde forskningsopphold ved MIT og Harvard i 1992/93, og var seniorforsker og prosjektleder ved Institutt for Samfunns- og Næringslivsforskning (SNF) i perioden 1994-98 og førsteamanuensis ved NHH 1997-98. Han er nå professor i petroleumsøkonomi ved Høgskolen i Stavanger og vitenskapelig rådgiver ved SNF (NHH).

Professor

Petter Osmundsen

Høgskolen i Stavanger/Samfunns- og Næringslivsforskning AS

Frank Asche er Dr. Oecon. fra NHH (1996) og Cand. Polit. med hovedfag i samfunnsøkonomi fra UiB (1992). Hovedarbeidsområdet er empiriske markedsanalyser anvendt på fiskeri- og oppdrettsnæringen og på petroleumssektoren. Han hadde forskningsopphold ved University of British Columbia i 1994. Han var seniorforsker og prosjektleder ved Institutt for Samfunns- og Næringslivsforskning (SNF) i perioden 1996-2000 og førsteamanuensis ved NHH 1998-99. Er nå professor i ressursøkonomi ved Høgskolen i Stavanger og vitenskapelig rådgiver ved SNF (NHH).

Professor

Frank Asche

Høgskolen i Stavanger/Samfunns- og Næringslivsforskning AS

Klaus Mohn er Cand. Oecon fra NHH (1991). Han arbeidet i Forskningsavdelingen i SSB 1994-94, og var tilsatt som makroanalytiker i DnB Markets 1994-96. Videre var han makroøkonom i Statoil Kapitalforvaltning 1997-2000, og har siden vært spesialrådgiver for Statoils konsernledelse.

Spesialrådgiver

Klaus Mohn

Statoil ASA

En enkel modell med årsdummier, som reflekterer oljepris, og selskapsdummier, som reflekterer størrelse og omdømme, forklarer verdivurderingen i oljesektoren bedre enn tradisjonelle modeller der avkastning på gjennomsnittlig sysselsatt kapital (RoACE) inngår.* Vi vil gjerne få takke Statoil og Norges Forskningsråd for økonomisk støtte. Vi er også takknemlige for datasett stilt til rådighet av UBS Warburg. Videre takker vi for konstruktive innspill på årskonferansen til International Association for Energy Economics (IAEE), Teheran, 25. - 27. mai 2004. Adresse: Petter Osmundsen, Høgskolen i Stavanger, Seksjon for Petroleumsøkonomi, Postboks 8002, 4068 Stavanger. E-post: petter.osmundsen@tn.his.no. Internett: http://www.snf.no/Ansatt/Osmundsen.htm

I en artikkel i Revisjon & Regnskap - Osmundsen, Mohn, Espedal, og Løvås (2002) - gikk vi gjennom prinsipielle forhold knyttet til verdsetting av oljeselskaper. Nå følger vi dette opp med økonometrisk testing av sammenhengen mellom finansielle indikatorer og aksjeprising, med utgangspunkt i paneldata for 11 internasjonale olje- og gasselskaper.