Logg på for å laste ned PDF
Det elektroniske aksjonærregisteret:

Et samspill med nye rutiner

For norske aksjonærer innebærer det elektroniske aksjonærregisteret (AR) en omlegging som kan minne om innføringen av den påbegynte selvangivelsen (psa). AR henter inn opplysninger fra selskapene, bearbeider disse og presenterer dem for aksjonærene i den påbegynte realisasjonsoppgaven RF1089. En slik omlegging innebærer et endret samspill mellom aktørene og fordrer endrede rutiner.

Siv. øk/cand. Jur

Bodil Wiel-Larsen

Skattedirektoratet/ Aksjonærregisterprosjektet

Realisasjonsoppgaven

Inntil i år har aksjonærene selv måttet finne frem «Oppgave over realiserte aksjer mv» RF 1061 og starte arbeidet med blanke ark, bokstavelig talt. I år får over 100 000 aksjonærer en påbegynt realisasjonsoppgave fra AR. Det er trykket en realisasjonsoppgave pr. selskap pr. aksjonær. (At en del aksjonærer også fikk en oppgave pr. konvolutt, skyldes en teknisk feil ved pakkingen av første trykkepulje og ikke et «molbotiltak».)

Opplysningene i realisasjonsoppgaven fra AR er ikke ligningsbehandlet og er derfor kun en informasjon til aksjonæren. Hun/han må selv kontrollere, eventuelt endre og supplere med ytterligere opplysninger før realisasjonsoppgaven kan legges ved selvangivelsen og sendes ligningskontoret for behandling. Oppstår det tvil om verdier, kan ligningskontoret kreve dokumentasjon for påstandene. Når AR ikke har registrert anskaffelsesverdi og/eller vederlag, (eller registrert 0,00), vil det ikke være beregnet gevinst/tap pr. post. Aksjonæren må selv fylle inn de manglende tall og sluttføre gevinstberegningen. Jeg minner om at positiv RISK øker inngangsverdien og reduserer ev. tap. Negativ RISK går til fradrag i inngangsverdien og øker således gevinsten eller reduserer tapet. Ved en inkurie er sum gevinst/tap ført opp i sumfeltet for hele arket også i tilfelle realisasjoner med mangelfulle data. Dette beløpet må korrigeres av aksjonæren før overføring til selvangivelsen.

Jeg gjør oppmerksom på at AR har produsert realisasjonsoppgaver også ved aksjeovergang som skyldes skifte mellom ektefeller, arv, gave og konto til konto-overførsler. Mottaker skal ikke gevinstbeskattes i disse tilfellene. Opplysningene fra realisasjonsoppgaven skal brukes av mottaker så langt de er relevante. Oppgaven for øvrig kan ignoreres.

Beholdningsoversikten

500 000 norske aksjonærer får beholdningsoversikt(er) fra AR til bruk for sitt eget selvangivelsesarbeid. Beholdningsoversiktene skal både gi aksjonæren en oversikt over aksjeformuen, dens ligningsverdi, siste års utbytte og vise aksjepostens skattemessige inngangsverdi. De aller fleste aksjonærer vil finne aksjepostens anskaffelsesverdi oppført. Det samme gjelder akkumulert RISK da de fleste selskapene har bestrebet seg på å få med aksjonærenes ervervstidspunkt ved årets rapportering. Akkumulert RISK for aksjer som har vært involvert i selskap med fusjon eller fisjon før 2003, er begrenset til tiden etter fusjonen/fisjonen. Dette skyldes tekniske begrensninger i AR mht. å finne frem til RISK-verdier i tidligere selskap. Aksjonærene kan selv legge til RISK fra tiden før fusjonen/fisjonen i kolonnen for «diverse korrigeringer» i beholdningsoversikten, returnere denne til likningskontoret og få verdien registrert i AR for neste års bruk.

Strenge krav til aksjonærregisteroppgavens innhold

Mange har strevet mye ved dette første årets rapportering til AR. Den nye AR-oppgaven kan være en utfordring, ikke minst for den som ikke er fortrolig med alle begrepene som knyttes til kapitalenderinger. Dessverre har dette antagelig ført til at mange selskap fant det for vanskelig å fylle ut AR-oppgaven, selv ved enkle selskapsforhold, og overlot dette arbeidet til revisor eller regnskapsfører.

For selskap med kapitalendringer både før og etter 1.1.2003, byr rapporteringen raskt på større utfordringer. Det er helt nødvendig at opplysninger på selskapsnivå (totalt antall nye aksjer ved emisjon, total nedsatt aksjekapital osv.) samsvarer helt med de samlede verdier på aksjonærnivå (antall nye aksjer pr. aksjonær ved emisjon, nedsatt aksjekapital pr. aksjonær osv.). Likeledes er det helt nødvendig at hendelsen identifiseres både med samme betegnelse og samme tidspunkt på selskapsnivå som på aksjonærnivå. Hvis opplysningene ikke er konsistente innen produksjonsfristen for AR, feiler AR-oppgaven for selskapet. Når oppgaver feiler ved kvalitetskontrollene, blir det ikke produsert beholdningsoversikter og realisasjonsoppgaver til aksjonærene i vedkommende selskap det året. Dette har i år vært tilfelle for ca. 15% av de innleverte oppgaver, papiroppgaver så vel som elektroniske via Altinn.

Aksjonærregisteret fordrer nye rutiner

Det synes åpenbart at AR-oppgaven med leveringsfrist januar/februar betinger endrede rutiner hos selskapene og deres hjelpere. 95 000 selskap og deres hjelpere har klart denne omlegningen og gjort en betydelig innsats både for å få opplysningene på plass i skjema og få etablert en god kommunikasjon mellom selskap og hjelper. Pragmatiske løsninger synes å ha vunnet frem. Det er gledelig å registrere at så vidt mange har lykkes med omlegningen. Mange har også tatt i bruk Altinn. For en del var dette et praktisk nyttig medium. Andre snublet i en av Altinns terskler, men kom etter en viss utholdenhet seg gjennom. Enkelte ga opp, til og med uten å forsøke, «har hørt at det er så vanskelig». Det er ikke tvil om at nye medier og nye plikter kan trenge aktører med pågangsmot.

Dessverre vil mange aksjonærer forgjeves se etter sin aksjebeholdning i de oversikter som sendes fra AR i år. Ca. 50 000 selskap har ikke levert AR-oppgaven innen produksjonen startet 6. mars. Selskapene, regnskapsfører eller revisor har antagelig ikke oppdaget at AR-oppgaven skulle leveres, eller har ikke planlagt arbeidet på en måte som gjorde det mulig å levere i tide.

VPS’ rolle

VPS har rapportert til AR på vegne av alle sine selskap, en rapportering som i hovedsak har forløpt rutinemessig, skjønt ikke helt problemfritt. En del selskap har vært meget kreative i sine virkemiddelvalg når selskapskapital eller aksjonærsits er endret. For enkelte går emisjoner, splitter og spleiser om hverandre for at resultatet skal bli som aktørene ønsker. Ved VPS’ rapportering til AR har det for enkelte ikke vært mulig å få opplysningene stokket på en måte som gjorde det mulig å prosessere selskapets data i AR. Dette gjelder heldigvis meget få selskaper.

VPS ble av AR anmodet om å hente frem ervervstidspunkt for aksjebeholdninger pr. 31.12.2002 som en service til aksjonærene. Dette har vist seg å bli en service med bismak. Noen (forhåpentligvis få) aksjonærer har i denne operasjonen fått et for gammelt tidspunkt, ja noen er sågar tilbakedatert til før 1.1.1989 med det resultat at de fra AR også har fått oppgitt alternativ inngangsverdi. Vi har i skrivende stund ikke oversikt over hvor mange dette gjelder, og arbeider for å få en oversikt og få rettet feilen ved omkjøring fra VPS. De berørte trenger ny informasjon, og opplysningene må være korrekte for neste års bruk.

Hvem gjør hva og når

Selskap som ennå ikke har levert AR-oppgaven, vil bli purret. Det er helt nødvendig at alle dagens selskap leverer AR-oppgaven 2003 da denne har plass for innmelding av aksjebeholdningen pr. 31.12.2002. Av tekniske grunner kan disse opplysningene ikke rapporteres i AR-oppgaven 2004. Det kan bli aktuelt å ilegge sanksjoner for selskap som ikke leverer AR-oppgaven 2003.

Som nevnt har en del selskap levert AR-oppgaven 2003 med feil og mangler som har medført at aksjonærene ikke har fått beholdningsoversikt og/eller realisasjonsoppgave fra AR. De selskapene som leverte innen 5. mars, har fått oversikt over registrerte feil med oppfordring om å rette feilen(e) og levere oppgaven på nytt.

Vi har hatt en del diskusjon med selskapene og deres hjelpere vedrørende hvilket tidspunkt som skal oppgis for enkelte selskapshendelser. For registrering i AR benyttes aksjelovens tidspunkt for gyldig registrering. Dessverre har noen selskap fått feilmelding fra AR selv når selskapet har oppgitt korrekt tidspunkt. Vi beklager dette og arbeider for å få rettet denne feilen på vår side. Det er ikke nødvendig for selskap som har fått denne feilmeldingen å levere ny AR-oppgave.

Aksjonærene kan korrigere verdier i beholdningsoversikten ved å stryke over og føye til det riktige. Beholdningsoversikten skal da returneres til likningskontoret for ajourføring av AR.

Planer for neste års AR-oppgave, beholdningsoversikter og realisasjonsoppgaver

Inneværende år har for alle aktører vært et oppstartår med en del startvansker. Vi arbeider for at det arbeidet som er nedlagt, skal være en investering som skal lønne seg for selskapene og deres hjelpere. Går det som vi ønsker, vil selskapene, når AR-oppgaven 2004 foreligger, kunne finne denne preutfylt i Altinn. Selskap uten endringer i kapital eller aksjonærstatus i 2004 skal i så fall slippe å fylle ut noe som helst. Aksjonærene vil forhåpentligvis finne sine beholdningsoversikter og realisasjonsoppgaver i Altinn slik at disse kan gjøres ferdig elektronisk og sendes som elektroniske vedlegg til egen selvangivelse. Det er selvsagt vanskelig å garantere at dette er klart i januar 2005. Det vi kan garantere, er at vi skal arbeide mot dette målet, og tror at det skal nås.