Logg på for å laste ned PDF

Persontransport inn i merverdiavgiftssystemet

Omsetning og formidling av persontransport ble innlemmet i merverdiavgiftssystemet med en sats på 6 pst. fra 1. mars 2004. Selv om omleggingen samlet sett gir besparelser for næringen, har avgiftshverdagen for reisebyråer og lignende virksomheter blitt vanskeligere. I artikkelen gjennomgås de mest sentrale merverdiavgiftsbestemmelser som nylig er innført på persontransportområdet.

Om forfatteren: Advokat Marianne Scheel, Ernst & Young Tax AS, har mangeårig praksis innenfor merverdiavgiftsområdet, blant annet som avdelingsdirektør i Finansdepartementet. Hun arbeider med alle mulige, både nasjonale og internasjonale temaer innenfor merverdiavgift. Hun har skrevet flere artikler og bøker om dette. Spesielt nevnes boken «Norsk merverdiavgift ved internasjonal handel - import og eksport», DnR Forlaget 2003. Der er blant annet de mange spesialbestemmelser for skips- og luftfartsvirksomhet grundig behandlet.

Advokat

Marianne Scheel,

Ernst & Young Tax

Finansdepartementet har i den anledning uttalt følgende: Full fradragsrett for inngående merverdiavgift gir besparelser for næringen som er større enn 6 prosent av billettinntektene. Samlet vil den lave satsen gi næringen en avgiftslettelse på knapt milliard kroner i året. Dette vil styrke kollektivtransporten og legge grunnlag for reduserte billettpriser. I tillegg vil en rekke avgrensingsproblemer og konkurransevridninger som skyldes dagens unntak falle bort.