Logg på for å laste ned PDF

Utdeling fra aksjeselskaper

- utvalgte aksjerettslige og skatterettslige problemstillinger

En del aksje- og skatterettslige spørsmål oppstår i forbindelse med utdelinger fra aksjeselskaper. Kjerneområdet for denne artikkelen er nedsettelse av aksjekapital og overkursfond med utdeling til aksjonærene. Formålet er å trekke frem en del problemstillinger som har praktisk relevans for revisorer, advokater og andre som jobber med spørsmål som kan oppstå i forbindelse med utdelinger fra aksjeselskaper.

Advokat

Svein Haaland

Partner i advokatfirmaet Haakonsen & Haaland DA

1 Innledning

Denne artikkelen tar ikke sikte på å behandle tilnærmelsesvis alle aksje- og skatterettslige spørsmål som kan oppstå i forbindelse med utdelinger fra aksjeselskaper. En komplett gjennomgang av dette ville kreve en ganske omfangsrik bok. Formålet med artikkelen er å trekke frem en del problemstillinger som kan ha praktisk relevans for revisorer, advokater og andre som jobber med slike spørsmål. De temaer jeg har valgt å gå inn på, er - så langt jeg kjenner til - i begrenset grad omhandlet andre steder.

Kjerneområdet for artikkelen er nedsettelse av aksjekapital og overkursfond med utdeling til aksjonærene. Fisjon av aksjeselskaper er strengt tatt ikke utdeling, og faller derfor egentlig utenfor det temaet som angis i overskriften. Men for det overdragende selskapet har en fisjon sterke likhetstrekk med en kapitalnedsettelse med utdeling - ikke minst fordi det i fisjonsbestemmelsene er henvist til aksjeloven § 12-2 (2). Derfor har jeg også tatt med et eget punkt om fisjon.

Av praktiske grunner har jeg bare omhandlet de regler som gjelder for aksjeselskaper, og således ikke omhandlet allmennaksjeselskaper. Stort sett - men ikke i absolutt alle sammenhenger - er det imidlertid de samme reglene som gjelder.

Skaugekommisjonens innstilling til ny skattereform vil bare i begrenset grad få innvirkning på temaene som her omhandles. Jeg har derfor valgt bare i liten grad å relatere fremstillingen til kommisjonens forslag.