Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA)

Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) ble opprettet 1. januar 2003 og har etter kort tid vist seg å være en suksess for partene i næringslivet. Det anslås at offentlig sektor i Norge årlig kjøper varer, tjenester og bygge- og anleggsarbeider for ca. 200 milliarder kroner. Offentlige anskaffelser har derfor stor betydning for effektiviteten og ressursbruken i offentlig sektor. Offentlig innkjøp utgjør samtidig et viktig marked for næringslivet.

Advokatfullmektig

Kjerstin Ongre

Deloitte & Touche Advokater DA

1. Innledning

Ved ikrafttredelsen av EØS-avtalen i 1994 ble det innført nye regler om offentlige anskaffelser i Norge. Disse bestemmelsene medførte en helt ny hverdag både for bedrifter og offentlige innkjøpere. I juli 2001 ble det vedtatt en ny forskrift om offentlige anskaffelser. Reglene stiller klare krav til hvorledes offentlige anskaffelser skal skje. Hovedformålet med reglene er å sikre en effektiv og rettferdig konkurranse. Dette innebærer at stat, kommuner og andre offentlige organer må konkurranseutsette alle anskaffelser hvor antatt verdi overstiger kr. 200 000,-.

For at reglene skal fungere bedre, innså man at det var et stort behov for en effektiv tvisteløsningsmodell. For å gi en raskere og rimeligere klagemulighet for leverandørene på et lavere konfliktnivå besluttet derfor Stortinget gjennom innføring av ny § 7 a i lov om offentlige anskaffelser at det skulle opprettes en uavhengig klagenemnd for offentlige anskaffelser.