Logg på for å laste ned PDF

blå sider

Revisjon

Forslag om nye revisjonsstandarder fra IAASB

I EU-kommisjonens strategi inngår et forslag om at revisjon av alle oppdrag, ikke bare de børsnoterte, skal foretas med de internasjonale revisjonsstandardene. Følgelig arbeider den internasjonale revisjonsstandardsetteren IAASB under høytrykk. Det arbeides med en rekke nye standarder samtidig som enkelte av de gamle revideres. Etter hvert som standardene vedtas av IAASB, vil de bli oversatt til norsk, tilpasset til norsk lovgivning, og utgitt som revisjonsstandarder.

Revidert forslag om ISA 240 «The Auditors Responsibility to Consider Fraud in an Audit of Financial Statements».

Høringsforslaget vil erstatte eksisterende ISA 240 (identisk med RS 240) som også omhandler feil. Alle punkter som behandler feil i eksisterende standard foreslås flyttet til andre standarder. Forslaget omhandler derfor bare misligheter. Samtidig oppfyller standarden kravene i den amerikanske standarden om samme emne; SAS 99 «Consideration of Fraud in a Financial Statement Audit». Forslaget inneholder utvidet veiledning om «earnings management» og revisjon av små foretak.

Revidert forslag om ISA 300 «Planning the Audit».

Høringsforslaget vil erstatte eksisterende ISA 300 (identisk med RS 300). ISA 300 oppdateres som en følge av forslaget til nye standarder om «Audit Risk» og for bedre å reflektere endringer som har skjedd i praksis. Eksisterende standard inneholder krav om kjennskap til klienten. Forslaget inneholder krav om revisjonshandlinger for å vurdere revisjonsrisiko («risk assessment procedures»). Hensikten er å oppnå en dypere forståelse av foretaket, dets interne kontroll og omgivelsene. Begrepene «overordnet revisjonsplan» og «revisjonsprogram» foreslås modernisert og skiftes ut med hhv. «overordnet revisjonsstrategi» og «revisjonsplan». De nye begrepene reflekterer revisors behov for å gjøre strategiske beslutninger mht. gjennomføringen av revisjonen og for å utarbeide arbeidsplaner som dekker alle revisjonshandlinger, inkludert revisjonshandlinger for å vurdere revisjonsrisiko. Revisjonsplanen begynner med å planlegge revisjonshandlinger for å vurdere revisjonsrisiko. Først etter at disse handlingene er gjennomført, oppdateres og endres planen med å inkludere de revisjonshandlinger som er nødvendige for å ivareta de risikoer som er avdekket.

Forslag om ny standard «Review of Interim Financial Information Performed by the Auditor of the Entity».

Høringsforslaget gjelder oppdrag om begrenset revisjon av delårsregnskap når følgende kriterier er oppfylt:

  1. Den begrensede revisjonen gjennomføres av foretakets valgte revisor,

  2. Delårsregnskapet er utarbeidet i overensstemmelse med et kjent regnskapsspråk,

  3. foretaket er pålagt eller har tillatelse gjennom lovverk eller forskrifter eller lignende til å utarbeide delårsregnskap og

  4. det reviderte delårsregnskapet må leveres til en regulerende myndighet, eller lignende, og er offentlig tilgjengelig.

Forslaget skiller seg fra ISA 910 som ikke krever at foretakets revisor gjennomfører den begrensede revisjonen. Foretakets revisor har en fordel med at han er kjent med foretakets og dets interne kontroll. Revisjonshandlingene kan med dette utformes på en mer effektiv måte.

I Norge krever Oslo Børs utarbeidelse, innsendelse (til børsen) og offentliggjøring av delårsregnskap, men ikke at de skal revideres. Standarden vil derfor få begrenset anvendelse i Norge.

ISQC 1 «Quality Control for Audit, Assurance and Related Services Practices» og revidert forslag om ISA 220 Quality Control for Audit Engagements.

Eksisterende ISA 220 (identisk med RS 220) omhandler kvalitetskontroll ved revisjon av årsregnskap, og dekker både firmaet og det enkelte oppdrag. Forslaget om ISQC 1 (International Standard on Quality Control) omhandler firmaets kvalitetskontroll på områdene revisjonstjenester, attestasjonstjenester og relaterte tjenester. Etter forslaget plikter firmaet å etablere et internt kvalitetskontrollsystem som skal gi rimelig sikkerhet for at firmaet og dets ansatte overholder standarder og relevant regelverk, og at de rapporter firmaet sender ut er i overensstemmelse med de faktiske omstendigheter.

ISA 220 omhandler kvalitetskontroll på det enkelte oppdrag. Forslaget krever at det foretas en objektiv vurdering av at relevante revisjonsstandarder er fulgt, og at revisjonsberetningen overensstemmer med de faktiske omstendigheter på børsnoterte klienter.

Andre utestående høringsforslag

I øyeblikket er det en rekke høringsforslag hvor høringsfristen er ute og høringssvar er under behandling av IAASB:

  • Forslag om «International Framework for Assurance Engagements»

  • Forslag om ISAE 2000 «Assurance Engagements on Subject Matters Other Than Historical Financial Information»

  • Forslag om at ISA 120 «Framework of International Standards on Auditing» trekkes tilbake

  • Forslag om tilpasninger av IAPS 1005 «The Special Considerations in the Audit of Small Entities»

  • Forslag om «Terms of reference, preface to the International Standards on Quality Control, Auditing, Assurance and Related Services and Operations Policy No 1 Bold Type Lettering»

  • Forslag om «Audit Risk: Proposed International Standard on Auditing and Proposed Amendments to ISA 200, Objective and Principles Governing an Audit of Financial Statements»

  • Forslag om «Reporting on Compliance with International Financial Reporting Standards»

Mer om IAASBs arbeid finnes på: www.iaasb.org