Logg på for å laste ned PDF

Innfusjonering av tilknyttet selskap

Ved innfusjonering av tilknyttet selskap oppstår det en rekke spørsmål knyttet til den regnskapsmessige behandlingen. Et sentralt spørsmål er om urealisert verdistigning i overdragende selskap skal behandles som fri eller bundet egenkapital.

Av Harald S. Olsen

Innledning*

Innfusjonering av tilknyttet selskap er et tema som har vært lite drøftet i litteraturen. Historisk har nok innfusjonering av hel eller delvis eid datterselskap vært mest aktuelt, og dermed vært mest aktuelt å drøfte i teorien. Ved innføring av egenkapitalmetoden reises det også interessante problemstillinger ved innfusjonering av tilknyttede selskap. I artikkelen ser forfatteren på ulike problemstillinger ved innfusjonering av tilknyttet selskap. Spesielt drøftes behandlingen av urealisert verdistigning i overdragende selskap.

Utgangspunktet for artikkelen er det tilknyttede selskap, men drøftingen gjelder generelt hvor egenkapitalmetoden benyttes i selskapsregnskapet til overtakende selskap. En kan dermed si at artikkelen også indirekte drøfter innfusjonering av delvis eid datterselskap ved benyttelse av egenkapitalmetoden i selskapsregnskapet til overdragende selskap. Innfusjonering av hel- og delvis eid datterselskap er imidlertid et større område som forfatteren ønsker å komme tilbake til ved en annen anledning.